Recepti

Najbolje namirnice koje zima nudi



Zima možda ne obiluje raznolikošću namirnica poput ljeta, no i ona ima svoje adute...

Agrumi. Limuni, limete, naranče, pomelo, grejp... Citrusi su bogat izvor vitamina C, a limunska kiselina blagotvorno djeluje na sagorijevanje masti u tijelu. Ili barem smanjuje glikemijski indeks hrane kojoj se doda tijekom pripreme.

Butternut tikva. Relativno je nedavno otkriveno koliko je ova namirnica bitan antioksidans. Iako je bogata ugljikohidratima, izrazito je zdrava. Otkriveno je da škrob koji sadrži djeluje protuupalno i pomaže u održavanju poželjne razine inzulina.

Kestenje. Obiluje vitaminima B i C te je odličan izvor minerala. Za razliku od ostalog koštunjavog voća, kestenje nije toliko masno, a poželjno je zbog visoke razine dobrih proteina. Po hranjivoj vrijednosti, malo se koja namirnica može mjeriti s kestenjem.

Crvena paprika. Bogata je antioksidansima koji pozitivno djeluju na upalne procese u organizmu. Osim toga, osobe koje redovito kozumiraju karotenoide kojim ova namirnica obiluje imaju smanjen rizik za obolijevanje od srčanih bolesti i tumora. A naravno, obiluje i vitaminom C.

Zeleni čaj. Osim što je izvrstan antioksidans, pomaže i u sagorijevanju masti pa je odlična namirnica za ovo doba godine kada nam prehrana obiluje teškom i masnom hranom. Počastite se šalicom nakon svakog obroka.

Crveni grah. Bogat je antioksidansima, zdrav je za srce i jedna je od najzdravijih zimskih opcija.

Kelj. Ovo je namirnica koju biste uvijek trebali jesti. Umanjuje rizik od nekih tumora, a kako je bogat flavonoidima, djeluje protuupalno i sakuplja slobodne radikale u tijelu. Upravo zato kelj je najbolji detoksikator. A osim toga, ima jako malo kalorija.

Izvor: cosmopolitan.hr
Photo: vimofit.com