Čaj od đumbira je ukusan, egzotičan, pikantan, a djelovanje đumbira je blagotvorno za organizam. Može se piti topao ili ohlađen. Ovaj blagotvorni napitak preporučljivo je piti u dozi pola litre (dvije šalice) dnevno. Ako ga se pije kao lijek u bolesti onda se doza treba pojačati.
Đumbir se koristi kao lijek za suho grlo, prehladu, probavne tegobe, vrtoglavicu i migrenu.
- - pripremite vrh izdanka tako da ga operete i ogulite (guljenje nije nužno, kora đumbira je hranjiva, ali mi ga ipak gulimo)
- - naribajte na tanke komadiće priređeni vrh. Trebat će vam 1 čajna žličica za jednu šalicu čaja. Ukoliko nemate ribež, nasjeckajte pomoću noža na što tanje komadiće
- - u šalicu stavite nasjeckani đumbir i prelijte s 2 dcl kipuće vode
- - pričekajte 5 minuta, zatim procijedite i odvojite đumbir od čaja
- - po želji dodajte limun i med
Recept za topli ili hladni čaj, 1 litra
- - narežite dio đumbira, duljine oko 4- 5 cm
- - operite ga i oljuštite te sitno nasjeckajte
- - stavite vodu (1 L) kuhati, kada zakipi ubacite nasjeckani korijen
- - smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri 15- 20 minuta
- - ocijedite i odstranite komadiće đumbira, po želji dodajte limun i med
- - poslužite topli čaj ili stavite u hladnjak ako želite dobiti hladni čaj
Ukoliko vam je okus čaja prejak, sljedeći put stavite manje đumbira, ukoliko je preslab dodajte ga.
Nabava i čuvanje svježeg đumbira
Svježi đumbir možete nabaviti u dućanima zdrave hrane, na tržnici, a primijećen je i u nekim velikim trgovačkim lancima.
Kako bi đumbir zadržao sva ljekovita svojstva, najbolje ga je čuvati u zamrzivaču i to zatvorenog u plastičnu vreću ili zamotanog u krpu.