Recepti

Cvekla i jogurt izbacuju bakterije



Dobro izbalansirani obroci mogu da pomognu i da se ublaže simptomi urinarnih infekcija. Kafa i čokolada nepovoljno deluju na upalu mokraćnih puteva, pa ih treba izbegavati. Pijte što više čajeva.

KOD urinarnih infekcija najvažnije je "isprati" organizam velikim količinama tečnosti, kako bi se izbacile kolonije bakterije ešerihije koli, glavnog uzročnika upale mokraćnih puteva. Zato se u tim slučajevima preporučuje pijenje biljnih čajeva (urološki čaj) i vode uz prirodne sokove od brusnice i borovnice.

Pored tečnosti, za čišćenje bakterija važna je i ishrana, jer pojedine namirnice zbog svog sastava mogu da poboljšaju stanje, ali i da pogoršaju simptome. Takvi su kafa i čokolada, čiji pojedini sastojci deluju nadražujuće na upaljena tkiva.
Kao što kafa i čokolada nepovoljno deluju na upalu mokraćnih puteva, tako postoje i neke namirnice koje se preporučuju u ishrani, sve dok traje infekcija.

PREPORUČUJE SE
Badem, belo meso, bundevino ulje, cvekla, jaja, ječmena kafa, jogurt, kokos, kopriva, kupusnjače, sočivo, lešnik, mahunarke, maslinovo ulje, šargarepa, orasi, pastrmka, semenke, sveži kravlji sir, uljana repica, voda.
NE PREPORUČUJE SE
Agrumi i citrusno voće, čokolada, jagode, kafa, sirće, paradajz, šumsko voće, zaslađeni gazirani napici.
Primer jelovnika svakog dana
NEDELjNI JELOVNIK
Potrebno je koristiti što više zelenog povrća, a svakog dana treba uzimati dve kašičice maslinovog ulja. Dozvoljeno je vrlo umereno pijenje vina (najviše 1,5 dl dva puta nedeljno). Za doručak pojedite dva dvopeka i namaz od svežeg sira ili popijte čaj od brusnice sa kašičicom bagremovog meda ili napitak od cikorije i ječma. Za međuobrok odaberite jabuku, krušku ili kivi, a po podne acidofilno mleko i integralni keks.
PONEDELjAK
Ručak:
krastavci sa kiselim mlekom (150 g), pečena piletina (100 g), frape sa kivijem
Večera:
pastrmka na žaru (150 g), pečurke u umaku od crnog vina (80 g), ražani hleb (80 g), jabuka, čaša vina
UTORAK
Ručak:
salata sa mahunama, cveklom i kuvanim jajetom (200 g), tikvica na žaru (100 g), sladoled od vanile ili kruška
Večera:
dva kuvana ili pečena kukuruza, supa od pečuraka (100 g), ćuretina pripremljena u rerni (100 g), salata od brokolija i karfiola (70 g), kriška ražanog hleba (80 g), kefir
SREDA
Ručak:
rižoto sa dagnjama (150 g), zelena salata (80 g), puding od vanile, crni čaj
Večera:
piletina pečena na teflonu (100 g), kopriva na maslacu sa mlekom (80 g), cikorija (80 g), čaj od brusnice
ČETVRTAK
Ručak:
miso supa sa algama i tofuom (150 g), kuvani spanać i jaje sa uljem uljane repice (100 g), kriška hleba od celovitih žitarica, kokos
Večera:
testenina (80 g) sa mlevenim mesom (70 g), šargarepa sa limunom (150 g), kolač od jogurta sa cimetom (80 g), sok od borovnice
PETAK
Ručak:
varivo od šargarepe i sočiva (150 g), bareni brokoli (80 g), jedna šaka lešnika, zeleni čaj
Večera:
uštipci od soje (100 g), salata od mahuna sa cveklom (150 g), kukuruzni hleb (80 g), čaj od cikorije
SUBOTA
Ručak:
punjena pastrmka u sosu od crnog vina (150 g), pirinač (70 g), kiflice sa orasima, čaša crnog vina
Večera:
salata od piletine, maslina i celera (150 g), hleb sa suncokretovim semenkama (80 g), šaka lešnika, oligomineralna voda
NEDELjA
Ručak:
brancin pripremljen u rerni (100 g), bareni krompir i cikorija salata (120 g), mramorni kolač, čaša soka od brusnice
Večera:
kotlet sa žara (100 g), tikvice sa belim lukom (100 g), integralni hleb sa susamom (80 g), jedna kriška ananasa

Izvor: novosti.rs