Recepti

5 namirnica koje moraju jesti muškarci


Kod nas je uvriježen stav da je hrana - hrana, a kada nas "stisne" neki zdravstveni problem onda na scenu nastupaju lijekovi. No, što ako ono što jedemo može biti lijek za naš organizam? Stvar je samo "pametnog izbora" namirnica u ulozi prevencije.

Pivo, roštilj, 'špek'...Tako bi vjerojatno započelonabrajanje namirnica (i pića) koje bi se trebale naći češće na meniju muškaraca da pitate - njih!
Ali ako pitate stručnjake nutricioniste i liječnike, odgovor ne bi bio ni približno isti. Kod nas je uvriježen stav da je hrana - hrana, a kada nas "stisne" neki zdravstveni problem onda na scenu nastupaju lijekovi. No, što ako ono što jedemo može biti lijek za naš organizam? Stvar je samo "pametnog izbora" namirnica u ulozi prevencije. 
Što muškarci trebaju jesti ako žele sačuvati svoje zdravlje?
Kamenice
Rak prostate drugi je najčešći uzrok smrtnosti kod muškaraca. Istraživanje koje je u SAD-u provedeno na preko 50.000 muškaraca, pokazalo je da postoji direktna povezanost pojave tumora prostate s načinom prehrane pojedinih osoba. Taj je tumor znatno češći kod muškaraca koji su u svojoj prehrani koristili većinom masti životinjskog podrijetla.
Drugi podatak, dobiven sistematskim ispitivanjem velikog broja muškaraca srednjih godina, pokazao je da je učestalost pojave malignog oboljenja prostate znatna u osoba koji neumjereno koriste alkohol. Dokazano je da hipertrofične stanice prostate sadrže manje cinka no što je to uobičajeno pa je za zdravlje ove spolne žlijezde kod muškaraca važno organizmu osigurati dovoljne količine cinka, između 30 i 85 mg dnevno, a kamenice su, kao najbogatiji prirodni izvor cinka, odličan izbor. 
Čokoladno mlijeko
Ako redovito vježbate, idete na treninge, teretanu, nakon intenzivnije fizičke aktivnosti potrebno vam je piće za 'oporavak'. Ma koliko čudno zvučalo i manje "muževno" od raznih proteinskih napitaka, mnogi stručnjaci se slažu da je čokoladno mlijeko odličan izbor napitka nakon napornog treninga jer sadrži potrebne proteine za oporavak mišića i kalorije koje ćete nadoknaditi nakon treninga. 
Losos
Obrok koji sadrži 85 grama lososa osigurat će muškarcu 112%  potrebne dnevne količine vitamina D. Nedostatak ovog vitamina u tijelu muškarca može uzrokovati erektilnu disfunkciju. Ako niste ljubitelj lososa ili ga ne jedete zbog nekih drugih razloga, dobar izvor vitaina D, iako u manjem postotku, bit će i žumanjak, sir, drugi mliječni proizvodi, žitarice i juice. 
Orasi
Ako vas lovi depresija moguće je da vam u tijelu nedostaje omega 3- masnih kiselina. Četvrtina šalice oraha osigurat će vam oko 2.7 grama omega 3- masnih kiselina i mnoštvo antioksidansa i sastojaka koji čuvaju mozak i preventivno djeluju na pojavu depresije. 
Voće i povrće
Poznato je da ove namirnice osiguravaju organizmu potrebne nutritivne vrijednosti potrebne za očuvanje cjelokupnog zdravlja, ali muškarcima je potrebno više namirnica bogatih vlaknima za očuvanje srca i općenito da se osjećaju bolje.
Izvor: vecernji.hr

Ukoliko želite smršati, smanjite ugljene hidrate, a ne masti



Ukoliko želite izgubiti suvišne kilograme, ono što je na vašem tanjiru je važnije od vremena koje provedete u teretani, budući da je pravilna ishrana osnova svake dobre promjene u organizmu.


Ipak, ukoliko želite smršati i riješiti se suvišnih kilograma, nova studija sa Harvarda predlaže kako biste, umjesto uvriježenog mišljenja o izbacivanju masnoća iz jelovnika, to trebali učiniti sa ugljenim hidratima.

Studija je objavljena u magazinu PLoS One, a u njoj su istraživači s Harvarda i zdravstvene ustanove Women's Hospital ispitali preko 68.000 pacijenata na osnovu toga da li se njihova prehrana zasniva na smanjenoj količini masti ili smanjenoj količini ugljenih hidrata.

Rezultati su sljedeći: prehrana sa manje ugljenih hidrata je više pomagala pacijentima u gubljenju kilograma nego prehrana sa smanjenim udjelom masti. Sudionici studije koji su jeli manje UH izgubili su u prosjeku 3 kilograma više od onih koji su jeli nemasnu hranu. 

Još jedna nedavna studija je pokazala kako osobe koje konzumiraju manje od 40 grama ugljenih hidrata dnevno gube u prosjeku četiri kilograma više od onih koji iz svoje prehrane izbacuju masti.

I iako se godinama vode polemike oko toga koja je hrana zdrava, a koja dijeta najuspješnija, brojna najnovija istraživanja podržavaju vraćanje ishrani naših predaka, poznatom kao LCHF ili paleo prehrana, te jelovniku koji će se sastojati od svježeg povrća, jaja, čistog mesa (bez mesnih prerađevina kao što su hrenovke, salame, paštete i kobasice), izbacivanju šećera, te korištenju dobrih masnoća kao što su maslac (nikako margarin), te maslinovo i kokosovo ulje.

Izvor: klix.ba

Šaka oraha protiv dijabetesa



Osobe koje svaki dan pojedu šaku oraha imaju manji rizik za prisutnost čimbenika povezanih s obolijevanjem od dijabetesa tipa 2, objavili su američki naučnici.

Svakodnevni unos oraha tokom šest mjeseci je rezultirao poboljšanjem funkcije krvnih žila te smanjenjem koncentracije tzv. lošeg (LDL) kolesterola u krvi, inače važnim faktorima rizika za dijabetes.

Orasi su odličan izvor masnih kiselina i drugih hranjivih tvari, primjerice folata i vitamina E.

Dvadeset do trideset pet posto dnevnog unosa kalorija bi trebalo biti podrijetlom iz masti, piše stručni časopis BMJ Open Diabetes Research & Care.

Nalazi naučnika s Yale University su prikupljeni od 31 muškarca i 81 žene u dobi od 25 do 75 godina koji su šest mjeseci svakodnevno jeli oko 60 grama oraha.

Izvor: FENA

Celer smiruje nervozu



Tajna se krije u bogatstvu magnezijuma, kalijuma i kalcijuma kojima ova biljka raspolaže.

Ako vam raspoloženje nije na zavidnom nivou, a pritom su vam nervi napeti kao strune, pre nego što posegnete za raznim tabletama, uzmite stabljiku celera i izgrickajte je. Ovaj prirodni lek za smirenje još je Hipokrat preporučivao svojim pacijentima, znajući koliko je delotvoran. Tajna se krije u bogatstvu magnezijuma, kalijuma i kalcijuma kojima ova biljka raspolaže, što utiče na ublažavanje napetosti. Osim toga, visok procenat tečnosti i minimalni nivo kalorija čini je idealnom u borbi sa viškom kilograma. Stabljika celera sadrži 83 odsto vode i zdrave količine vlakana, pa smanjuje osećaj sitosti. Kalijum i natrijum kojim obiluje pomažu u regulaciji telesne tečnosti i stimulišu proizvodnju urina, a pritom uklanjaju toksine iz organizma, pa je celer sjajan diuretik.

Izvor: novosti.rs

Cvekla i jogurt izbacuju bakterije



Dobro izbalansirani obroci mogu da pomognu i da se ublaže simptomi urinarnih infekcija. Kafa i čokolada nepovoljno deluju na upalu mokraćnih puteva, pa ih treba izbegavati. Pijte što više čajeva.

KOD urinarnih infekcija najvažnije je "isprati" organizam velikim količinama tečnosti, kako bi se izbacile kolonije bakterije ešerihije koli, glavnog uzročnika upale mokraćnih puteva. Zato se u tim slučajevima preporučuje pijenje biljnih čajeva (urološki čaj) i vode uz prirodne sokove od brusnice i borovnice.

Pored tečnosti, za čišćenje bakterija važna je i ishrana, jer pojedine namirnice zbog svog sastava mogu da poboljšaju stanje, ali i da pogoršaju simptome. Takvi su kafa i čokolada, čiji pojedini sastojci deluju nadražujuće na upaljena tkiva.
Kao što kafa i čokolada nepovoljno deluju na upalu mokraćnih puteva, tako postoje i neke namirnice koje se preporučuju u ishrani, sve dok traje infekcija.

Sigurno niste znali: OVE bizarne probleme rješava bijeli luk!



Ponavljajte pet puta tijekom dana, a herpes će u vremenu od dvanaest sati nestati "kao rukom odnesen". Ako se radi o većem herpesu, ponavljajte postupak kroz dva dana.
Osim što je izvrstan dodatak hrani, odnosno raznim jelima, bijeli je luk savršen borac protiv mnogih bolesti i zdravstvenih problema. Dobro je poznato da ubija bakterije i jača imunitet, no možda niste znali da pomaže i za ove “sitne” probleme. Voljeli ga ili ne, dobro ga je s vremena na vrijeme pojesti, a svi bi ga trebali imati u kuhinji.
Potiče rast kose
Mučite li muku sa slabom kosom ili njezinim opadanjem, posegnite za bijelim lukom. Naime, zahvaljujući visokoj razini alicina bijeli luk učinkovito rješava problem gubitka kose. Nasjeckani bijeli luk utrljajte u tjeme ili pak izmiješajte bijeli luk i maslinovo ulje pa tu smjesu nanesite na vlasište i ostavite nekoliko minuta pa isprerite.
Čisti akne
Izvrstan je lijek za reguliranje ovoga problema. Antioksidansi kojima obiluje eliminiraju bakterije. Kao i na vlasište, bijeli luk možete utrljati na problematične dijelove kože nekoliko puta dnevno, a ubrzo ćete primijetiti poboljšanje.
Zaustavlja prehladu i brže je liječi
Također zbog bogatstva antioksidansa koje sadrži bijeli luk jača imunitet uvrstite li ga u svakodnevnu prehranu. Ako ste već prehlađeni, čaj od bijeloga luka zasigurno će vam pomoći. Njegova je priprema jednostavna: u kipuću vodu ubacite isjeckani bijeli luk, procijedite i pijte. Dodajte napitku malo meda ili đumbira kako biste poboljšali okus.
Liječi atletsko stopalo
S obzirom na to da bijeli luk ima i antigljivična svojstva, djelotvoran je u liječenju atletskoga stopala. Stopala perite u kupki od mlake vode i izgnječenoga bijeloga luka.
Liječi herpes
Sitno izrežite češanj bijeloga luka i nanesite ga na bolni plik. Uklonite ga nakon deset minuta i isperite toplom vodom. Ponavljajte pet puta tijekom dana, a herpes će u vremenu od dvanaest sati nestati “kao rukom odnesen”. Ako se radi o većem herpesu, ponavljajte postupak kroz dva dana.
Izvor: dnevno.hr

Sedam prirodnih sredstava za liječenje čira na želucu



Mučnina, slab apetit, probavne smetnje i bol samo su neki od simptoma poznatih mnogima: čira na želucu i dvanaestercu. Zvan i gastrični ulkus, čir je ozljeda ili mana sluznice želuca. Krivac za nastajanje čira je još uvijek nepoznat. Mogući uzročnici su višak želučane kiseline, infekcija bakterijom Helicobacter pylori (H. pylori), ali i različiti lijekovi protiv bolova.
Aktivni čir na želucu manifestira se kao bol, obično u gornjem dijelu stomak, malo ispod prsnog koša. Nerijetko je praćen tragovima krvi u stolici ili tokom povraćanja. Budući da se čirevi mogu konstantno javljati i postati kronični problem ili pak dovesti do brojnih ozbiljnih komplikacija, važno je odmah početi s liječenjem.
Umjesto da slijedite najčešće, opšteprihvaćene načine liječenja čira, koji mogu uzrokovati komplikacije i štetne nuspojave, isprobajte ovih 7 prirodnih lijekova.
Predstavljaju sigurnu i neškodljivu alternativu u tretmanu ove neugodne bolesti.

Magično djelovanje sira: Konzumirajte ga svakodnevno i bićete zdraviji!




Svježe pripremljeni sir se zbog manjeg djelovanja na porast šećera u krvi u odnosu na glukozu, preporučuje u ishrani dijabetičara.
Sirevi sadrže bjelančevine visokobiološke vrijednosti. Mliječna mast u siru je od izuzetne važnosti za konzistenciju svojstva sira. Novija istraživanja pokazuju da je mlječna masnoća donedavno bila neopravdano na zlom glasu.
Laički rečeno, mliječna masnoća osim što doprinosi energetskom unosu, sa sobom nosi i mnoge, za zdravlje neophodne, supstance kao što su lecitin, karoten i u masti topljive vitamine A, D i E. Osim zasićenih sadrži i nezasićene te esencijalne masne kiseline kao što su linolna i linolenska. Sprečavaju aktivnost mikroorganizama u probavnom traktu.
Količina holesterola u siru varira zavisno od vrste sira. Svježe pripremljeni sirevi sadrže znatno manje holesterola nego drugi. Međutim, ako se vodi računa o količinama koje se konzumiraju dnevno, ne bi trebalo strahovati od negativnog uticaja na zdravlje.
Sir može biti značajan izvor vitamina B. Sirevi su ujedno i dobar izvor minerala kao što su Ca, Mg, K, Na, Cu, Zn, Fe i P, što je važno kod izgradnje kostiju i zuba, ali i u prevenciji osteoporoze i raka debelog creva.
Poželjno je konzumirati ga u kombinaciji sa jogurtom začinjenim sa svježim začinskim biljem.

Najstariji lijek za sve boljke: Propolis




Propolis ima jako analgetičko i antiupalno djelovanje. Ubrzava regenerisanje ćelija i smanjuje bolove


Propolis je sa pravom nazvan „prirodni antibiotik”. On ima, kako jako antibiotičko i dezinfekciono dejstvo, tako i analgetičko i imunostimulaciono djelovanje. Prirodna ljekovita svojstva se duguju vitaminima, mineralnim solima, mikro elementima i eteričnim uljima, koje sadrži. Međutim, flavonoidi imaju najjača ljekovita svojstva.
Propolis se od davnina koristi za liječenje i prevenciju mnogih bolesti:
Stomačni problemi
Propolis ima olakšavajuće dejstvo kod problema sa gastrointestinalnim traktom. Sprječava infekcijska oboljenja i poboljšava varenje. Pokazuje svoje analgetičko delovanje kod čireva, gastritisa i kolitisa.
Upale
Propolis ima jak analgetičko i antiupalno djelovanje. Ubrzava regenerisanje ćelija i smanjuje bolove. Poboljšava rad respiratornog sistema. Olakšava teškoće prilikom upale grla, a pomaže i kod bolova u zubima, upale desni i usne duplje. Ima informacija o tome, da propolis ispoljavanjem svojih antimikrobskih svojstava sprječava pojavu karijesa.
Zračna i rentgenska oštećenja
Propolis je poznat i kao jako antiradijaciono sredstvo. Pomaže kod oporavka osaoba koje su izložene zračnim i rentgenskim uticajuma. Koristi se i kao preventivna mjera protiv pojave nekih vrsta tumora (rak dojke, i dr). Dokazano je da ublažava bolove prilikom izgaranja i štiti kožu od upala.
Kožna oboljenja
Propolis ima dokazano djelovanje na niz kožnih oboljenja. Pomaže osobama koje pate od dermatitisa, žuljeva i ekcema. Istovremeno ublažava bolove prilikom različitih povreda kože, i pomaže bržem zarastanju rana. Smatra se da propolis liječi stafilokokne infekcije i gljivična oboljenja (noktiju).
Slab imunitet
Propolis ima veoma izražen antimikrobni i antivirusni efekat. Zahvaljujući svojim sastojcima, on stimuliše prirodni imunitet i obezbeđuje maksimalnu zaštitu organizma u rizičnim periodima.


Smatra se da propolis liječi stafilokokne infekcije i gljivična oboljenja (noktiju)

Kako se uzima propolis?
Kapi propolisa 10% rastvor, se obično koriste na sljedeći način: oko 20 kapi se nakapa u vodu, na kašičicu meda ili kocku šećera i uzima 2-3 puta dnevno. Ako se koriste kapi (tinkture) veće koncentracije propolisa, doze su manje (npr. 30% rastvor maksimalno 2 puta po 8 kapi). Kod primjene spreja za usta, potrebno je propolis naprskati direktno na bolno mesto ili na ranice, u slučaju afti.
Od propolisa se može napraviti i rastvor za ispiranje usta kod infekcija. Sprej za nos na bazi propolisa, koristi se nekoliko puta dnevno po potrebi, a za razliku od ljekova ne dovodi do stvaranja navike poslije duže upotrebe.
Gel propolisa se koristi kod površinskih rana, posekotina, ekcema, herpes virusa, a maže se 2-3 puta u toku dana. Masti na bazi propolisa i ljekovitog bilja se koriste kod suve kože, za regeneraciju kože, kod hemoroida. Vaginalete propolisa se primenjuju kod pojačanog vaginalnog sekreta i kao vaginalni antiseptik.

Izvor: vijesti.me

Biljka metvica, menta kao lijek




Mentha piperita, krasna biljka nježna plavkastog cvijeta najviše privlači specifičnim, ugodno svježim mirisom koji teško zaboravljamo. Kada njen list samo kratko uronimo u čašu obične vode, za koju minutu ona je pretvorena u napitak koji nam godi i koji nas hladi. Tako je to kod metvice ili ajurvedski phudine, biljke koja hladi i umiruje. Metvica je u narodu znana još i kao nana, paprena metvica, menta, pepermint. Postoji preko 250 vrsta metvica. Najpoznatije su klasasta i paprena metvica. Smatra se da je metvica porijeklom s Dalekog istoka, a koristi se barem 10.000 godina. Popularna je u mnogim dijelovima svijeta, a osobito u arapskom, gdje služi kao glavni začin i redovito se pije kao čaj.Odlično pristaje kao začin u juhama, salatama, jelima od povrća, slasticama i osvježavajućim pićima. Izvrsno se slaže s povrćem poput rajčica, krastavaca, graška i voćem poput ananasa, limuna, naranče i dinje. Možete je dodati i u jogurt ili čokoladu. U svijetu ovaj se čaj stoljećima pije zbog ugodnog okusa i mirisa te brojnih ljekovitih svojstava. Metvica ima široku upotrebu u prehrani.


Koristi se u obliku: Najučestalije u obliku čajeva, tinktura, ulja. Mogu se koristiti i svježi i suhi listovi
Djeluje kao: Diuretik, relaksant, karminativ
Posebna upozorenja: Nemojte je piti u slučaju: trudnoće, žučnih kamenaca, GERB-a

Odlični recepti, nar, lijek za mnoge bolesti




Vrijeme je za nar, šipak ili mogranj, lat. Punica granatum, jedna je od najstarijih vrsta voća poznatih čovječanstvu.
Zapisi o njemu mogu se pronaći u mnogim kulturama i religijama.
Ovo hranjivo voće bogato antioksidansima oduvijek je cijenjeno kao simbol zdravlja, plodnosti i vječnog života.
Iznimno su popularni njegovi sok, sjemenke i ulje.
Mnoge studije potvrdile su da se radi o jednom od najljekovitijih voća na svijetu zbog blagotvornog uticaja na kardiovaskularni, nervni i koštani sistem.

JEDNODNEVNA DIJETA: Pomiješajte čaj i mlijeko i skinite 2 kilograma u danu!




Bolujete li od neke kronične bolesti, prije početka ove dijete savjetujte se sa svojim liječnikom. Kilogrami će otići s gutljajima.
Ako ste među onima koji svakodnevno bez problema i nagovaranja samoga sebe popiju šalicu čaja, ovaj će vam trik usput skinuti dva kilograma bez imalo muke. Čaj, ovisno o vrsti i temeljnom sastojku, nosi brojne blagodati organizmu, a u kombinaciji s mlijekom može skidati i kilograme. Važno je samo da čaj s kojim kombinirate mlijeko bude zeleni čaj jer upravo kombinacija njegovih sastojaka omogućuje detoksikacijskoj bombi pozitivno djelovanje na organizam.
Dijeta s kombinacijom mlijeka i čaja najpoznatija je u Velikoj Britaniji gdje je čaj neizostavan dio svakoga dana (kao mnogima u našim krajevima šalica crne kave). Riječ je o jednodnevnoj dijeti koja u danu može skinuti do dva kilograma. Važno je da joj se ne pribjegava više od dva puta mjesečno. Omjer čaja i mlijeka neka bude 50 : 50, a popijte ga 20 minuta prije obroka. Najbolje je da za ovu dijetu konzumirate zeleni ili pak crni čaj.
Osim što skida kilograme, kombinacija čaja i mlijeka odlična je za čišćenje organizma od toksina. Patite li od netolerancije na mlijeko, bolesti bubrega i žučne vrećice ili niskog tlaka, ne pribjegavajte ovoj dijeti. Također, bolujete li od neke kronične bolesti, prije početka ove dijete savjetujte se sa svojim liječnikom. Kilogrami će otići s gutljajima.
Izvor: dnevno.hr

SAMO JEDAN SASTOJAK Napitak od žitarice koji u 10 dana "razbija" bubrežni kamenac



Podaci govore kako će se jednoj od 20 osoba tokom života u tijelu stvoriti bubrežni kamenac koji, kada prolazi kroz urinarni trakt može biti vrlo bolan. Međutim, zahvaljujući samo jednoj namirnici, kamenca se možete riješiti unutar 10 dana. Donosimo jednostavan i jeftin recept.

Većina bubrežnih kamenčića kroz urinarni trakt može proći unutar 48 sati bez većih problema, za što je potrebno piti velike količine tekućine. Međutim, ako se radi o većem kamenu ili više njih ova pojava može biti vrlo bola i neugodna te zahtijeva liječeničku pomoć.

Istraživanje: Ovo jedu ljudi koji su uvek vitki



Istraživači sa Univerziteta Kornel ispitali su grupu ljudi koji vode zdrav život i paze na svoju ishranu o njihovim prehrambenim navikama, a rezultati su predstavljeni na Nedelji gojaznosti 2015. u Los Anđelesu.

U studiji pod nazivom "Slim By Design", 61 posto od ispitanih 147 osoba (od kojih je bilo 118 žena), navelo je kako je njihova omiljena hrana piletina, dok su samo sedam posto bili vegetarijanci, a 63 posto ispitanih je jelo povrće za večeru svaki dan.


Među ispitanicima su bili retki oni koji su preskakali doručak. Ispitanici su uglavnom doručkovali voće (46 posto), jaja (31 posto), dok slanina i žitarice nisu bili na vrhu liste.


“Zanimljiv rezultat ove studije je činjenica da jako veliki postotak mršavih ljudi doručkuje i ne preskaču prvi obrok. I ne samo da su jeli doručak, nego su jeli zdravu hranu poput voća i povrća”, kaže Ana-Lena Vuorinen, autorka istraživanja.


Kad je užina u pitanju, voće je opet bilo najpopularnije među ispitanicima (39 posto) ili pak orašasti plodovi (20 posto).


Oko 81 posto ispitanika je alkohol pilo povremeno, 47 posto njih je reklo kako nikad nisu bili na dijeti, samo 38 posto njih je vežbalo tri puta nedeljno, dok se 10 posto njih uopšte nije bavilo fizičkom aktivnošću.


Oko 16 posto ispitanika je navelo kako se nikad ne mere, dok 24 posto njih svakodnevno staje na vagu.


Izvor: stvarukusa.rs

Najbolje namirnice koje zima nudi



Zima možda ne obiluje raznolikošću namirnica poput ljeta, no i ona ima svoje adute...

Agrumi. Limuni, limete, naranče, pomelo, grejp... Citrusi su bogat izvor vitamina C, a limunska kiselina blagotvorno djeluje na sagorijevanje masti u tijelu. Ili barem smanjuje glikemijski indeks hrane kojoj se doda tijekom pripreme.

Butternut tikva. Relativno je nedavno otkriveno koliko je ova namirnica bitan antioksidans. Iako je bogata ugljikohidratima, izrazito je zdrava. Otkriveno je da škrob koji sadrži djeluje protuupalno i pomaže u održavanju poželjne razine inzulina.

Kestenje. Obiluje vitaminima B i C te je odličan izvor minerala. Za razliku od ostalog koštunjavog voća, kestenje nije toliko masno, a poželjno je zbog visoke razine dobrih proteina. Po hranjivoj vrijednosti, malo se koja namirnica može mjeriti s kestenjem.

Crvena paprika. Bogata je antioksidansima koji pozitivno djeluju na upalne procese u organizmu. Osim toga, osobe koje redovito kozumiraju karotenoide kojim ova namirnica obiluje imaju smanjen rizik za obolijevanje od srčanih bolesti i tumora. A naravno, obiluje i vitaminom C.

Zeleni čaj. Osim što je izvrstan antioksidans, pomaže i u sagorijevanju masti pa je odlična namirnica za ovo doba godine kada nam prehrana obiluje teškom i masnom hranom. Počastite se šalicom nakon svakog obroka.

Crveni grah. Bogat je antioksidansima, zdrav je za srce i jedna je od najzdravijih zimskih opcija.

Kelj. Ovo je namirnica koju biste uvijek trebali jesti. Umanjuje rizik od nekih tumora, a kako je bogat flavonoidima, djeluje protuupalno i sakuplja slobodne radikale u tijelu. Upravo zato kelj je najbolji detoksikator. A osim toga, ima jako malo kalorija.

Izvor: cosmopolitan.hr
Photo: vimofit.com

Sve blagodeti limuna: Šta se desi kada ga zaledite?


Da li ste znali da kora limuna sadrži i pet do deset više vitamina nego limunov sok. Upravo vam ta kora može pomoći da se riješite toksina u tijelu. 

Potreban vam je organski limun, koji ćete oprati i staviti u frižider. A kada ga zaledite, onda ga možete naribati na što god želite.

No, ne samo to. Spominje se i kako je limun vrlo moćan u borbi protiv opasnih bolesti, piše Family life goals.

Limun je pun nutrijenata - sadrži bioflavonoide, pektin, folnu kiselinu, vitamini C, A, B1, B6, kalij, kalcij, magnezij, fosfor, mangan.

Povoljno djeluje na rad jetre, crijeva, želuca, imunog, živčanog i kardiovaskularnog sustava.

Ako redovno konzumirate limun, možete spriječiti bolesti poput laringitisa, bronhitisa, gripe, prehlade, artritisa, visokog krvnog tlaka, bakterijskih infekcija, bubrežnih i žučnih kamenaca, a prema najnovijim istraživanjima i raka!

Postoji puno načina da ovu namirnicu uvrstite u vaš svakodnevni meni.Ipak, najjednostavniji način je svaki dan popiti 1-2 čaše mlake vode sa limunom, piše alternativazavas.com.

Izvor: Radiosarajevo.ba

Slavni ruski naučnik otkriva najmoćniji prirodni lijek: Četiri kašike dnevno, i rak se sam povlači!


Recept ruskog naučnika, profesora Hrista Mermerskog, mnogi predstavljaju kao revolucionaran lijek, kojim su navodno na hiljade ljudi izlječeni od raka.


To je hrana za liječenje kompletnog organizma, a rak se u takvom organizmu samo povuče”, rekao je u svojim predavanjima prof. Mermerski.

7 razloga zbog kojih je dobro da pijete đus


Sok od pomoranže je u vrhu lestvice sokova koji se najviše konzumira. Pored toga što je predivnog ukusa, ovaj popularni napitak dobar je i za naše zdravlje.

Kada se pominju sve prednosti benefiti ovog napitka, misli se na sveže ceđenu pomorandžu a ne neki od gotovo kupljenih sokova u prodavnici. Pomorandže su bogate vitaminom C, B i A, kalijumom, kalcijumom i vlaknima.

Nedavna istraživanja koja su sproveli naučnici, pokazala su da je ovo voće bogato supstancama koje deluju antikancerogeno i pomaže u borbi sa visokim krvnim pritiskom.

SIRUP OD GLOGA: Prirodni lijek za srčana oboljenja

Sok od gloga u sebi sadrži snagu koja je potrebna srcu.

Izvrsno je sredstvo za liječenje srca i krvnog optoka (bez opasnosti prekoračenja doze za umirenje i liječenje srca).
Vrlo je dobar za srce kod teških fizičkih radnika. Usklađuje udare kod nervoze ili nepravilnog pulsa.
Glogov sok dobiva se tako da plodove gloga, koje smo nabrali u rujnu ili listopadu, sočimo u sokovniku. Sokovnik se napuni do vrha plodovima gloga i pusti da se soči 50 minuta.
Iz 5 kg ploda dobije se 2,50—3 litre soka. Za bolji ukus može se zasladiti šećerom. Na svaki kg soka dolazi 300 g šećera.
Sprema se u staklenke i dobro zatvori pergamentom.

Zdravlje iz žlice: Jedite med i smršavite 4 kg do Nove godine


Na mednoj dijeti ne morate brojiti kalorije, kupovati skupe namirnice niti gladovati, a možete mršavjeti 1,3 kilograma na tjedan, tvrdi američki nutricionist Mike McInnes


Žlica meda na dan, prije spavanja može vam pomoći da smršavite cijeli konfekcijski broj do Nove godine, tvrdi nutricionist Mike McInnes, koji je osmislio mednu dijetu. Zbog nje ne morate brojiti kalorije, kupovati skupe namirnice niti gladovati, a McInnes tvrdi da pomoću nje možete mršavjeti do 1,3 kilograma na tjedan. Med pokreće metaboličke promjene koje smanjuju želju za slatkim i omogućuje izgaranje masnoća tijekom noći.

Pet najpoželjnijih namirnica za početak dana


Svi znamo da je doručak najvažniji dnevni obrok koji ne bi trebalo da se preskoči.
1. Ovsena kaša (sadrži vlakna, bogata je omega 3 masnim kiselinama i sadrži folate i kalijum). Najviše je vlakana u prepolovljenim zrnima (steek-cut), a birajte uvek ovsene pahuljice bez dodatka šećera. Skuvaju se za samo 15 minuta, a možete ih zasladiti medom, mlijekom, ili im dodati voće i malo orašastih plodova.

2. Grčki jogurt s karakterističnim oštrim ukusom bogat je kalcijumom i bjelančevinama, sadrži ih dvostruko više nego obični jogurt. Najbolje ga je za doručak pojesti samog, bez slatkih dodataka i nećete uskoro biti gladni. A ako želite još i nešto slatko, možete pojesti neko voće po svom izboru.

3. Pšenične klice. Samo dvije kašike pšeničnih klica osiguravaju čak 15 odsto dnevno preporučenog unosa vitamina E koji nam u ishrani obično nedostaje. Možete ih dodati doručku tako da ih umješate u obični jogurt ili u svoj najdraži smuti.

4. Grejp pozitivno utiče na sagorijevanje viška kilograma i ravnotežu šećera u krvi. Osim toga, grejp je odličan za hidraciju organizma i bogat je antioksidansima koji jačaju imunološki sistem. Za dobro kombinovan doručak konzumirajte ga zajedno s bjelančevinama – jajem ili običnim jogurtom.

5. Banana je puna dobrih ugljenih hidrata koji su 'glavni krivac' za to da se dugo nakon doručka osjećamo sito. Sadrži veliku količinu kalijuma, a dobro se kombinuje sa žitaricama i zobenom kašom. Sve ove namirnice djeci osiguravaju energiju, jačaju imunitet i čuvaju ih od učestalih infekcija koje se u hladnijim mjesecima lakše šire u vrtićima i školama. Važna je i raznovrsna ishrana, bazirana na cjelovitim žitaricama, mahunarkama, povrću i drugim kvalitetnim namirnicama, koja isključuje rafinisane proizvode, posebno šećer.


Autor: (J.K.)

JABUKOVO SIRĆE: Prirodni lijek za mnoge tegobe

Sirće ima dugu povijest primjene pri ublažavanju i otklanjanju zdravstvenih tegoba. Korišteno je u liječenju visoke temperature, urinarnih infekcija, upale grla, ozljeda zglobova...


Sočna voćka koja liječi sve – 15 razloga da jedete smokve

Ukusno mediteransko voće pomaže kod liječenja akni i bubuljica, prevencije raka, srčanog udara i skupljanja energije.



Iako su sušene smokve dostupne tokom cijele godine, ne postoji tako jedinstven ukus kao što su svježe. Slakte i mesnate, svježe smokve vam tokom avgusta i septembra mogu zamijeniti grickalice.Takođe, koriste se i kao čaj, a mogu da stoje u zamrzivaču do 6 mjeseci.
Blagotvorno dejstvo smokvi počinje od liječenja akni i bubuljica do prevencija raka. Smokve su bogate beta karotenom, A, C, E i K vitaminima, kalcijumom, gvodžem i drugim mineralina. Pred vama je 15 dobrih razloga zbog kojih je neophodno da uključite smokve u redovnu ishranu, prenosi lijekizprirode.com.