Recepti

6 tajni žena koje nikad nisu bolesne


Stiže nam sezona virusa, gripa i ostalih boleština koje ne želimo. A tako ih je jednostavno izbjeći!



Pitate se što je s onim ljudima koji nekako uvijek izbjegavaju dosadne prehlade? Kako to rade? Podaren im je neki nadnaravni imunitet? Pa, i ne baš. Tajna je u vrlo jednostavnim svakodnevnim navikama koji ih štite i održavaju zdravima.


Imajte fiksno vrijeme za spavanje



Istraživanja pokazuju da one osobe koje spavaju osam sati svake noći imaju manje šanse razboljeti se od onih koje spavaju sedam sati ili manje. Razlog? Vaše se tijelo noću obnavlja i regulira hormone stresa koji vas mogu učiniti osjetljivijima na infekcije.

Jedite šareno



Hrana bogata antioksidansima, poput batata (koji sadrži beta karoten), agruma i crvenih paprika (s vitaminom C), badema (vitamin E) i crnim grožđem ili vinom (u kontroliranim količinama) obnavlja stanice i pomaže im u borbi protiv mikroba i bakterija.

Mislite na svoja crijeva




Vanjski svijet svakodnevno unosite u svoje tijelo i, iako su većina tih bakterija i mikroba bezopasni, od nekih se možete razboljeti. Tu veliku ulogu igraju vaša crijeva. Dobre bakterije mogu ojačati vaš imunološki sustav, pa bi bilo dobro uzimati probiotike koji sadrže dobre bakterije – bar u razdoblju prehlada i gripa.

Ne preskačite pranje ruku



Ne morate biti opsjednuti pranjem ruku u svakom trenutku kako biste zadržali svoje zdravlje, ali ćete rizik od bolesti smanjiti od 15 do 50 posto budete li oprali ruke onda kad se to od vas očekuje – prije pripremanja hrane, prije obroka ili nakon kašljanja ili kihanja. Dobro ih istrljajte sapunom punih 20 sekundi, a kod sebe uvijek imajte dezinfekcijsko sredstvo za ruke – ono s bar 60 posto alkohola.

Izgrlite se



Nađite se s prijateljima – posebno onda kad prolazite kroz teško razdoblje ili imate problema kod kuće/na poslu. Jedno je istraživanje pokazalo da ljudi s najviše podrške u stresnim situacijama imaju vrlo male šanse od oboljenja ili zaraze virusom – a zagrljaji pojačavaju učinkovitost imunološkog sustava.

Ostanite smireni



Jedno je istraživanje pokazalo kako lagana joga (uz vježbe disanja) pojačava imunitet i to već dva sata nakon početka vježbanja. Ako se često susrećete sa stresom, okušajte se u opuštajućoj jogi ili vježbama disanja, kao i meditaciji.