Recepti

Kozje mleko – najzdravije i najsličnije majčinom



Kozje mleko spada u najzdravije namirnice pogotovo kada govorimo o mlečnim proizvodima. Njegova hemijska struktura je neverovatno slična majčinom mleku. Zato u nastavku pročitajte kako kozje mleko može poslužiti kao prirodni lek.

Od pamtiveka širom planete kozje mleko se upotrebljava ne samo za ishranu već i kao pomoćno sredstvo za lečenje mnogih bolesti. U sebi sadrži mnoštvo proteina bogatih esencijalnim aminokiselinama, široku lepezu vitamina i nema teško svarljivih masti. Ne samo da je lakše za varenje od kravljeg mleka, već kozje mleko sadrži manje laktoze, pa ga lakše mogu podnositi osobe osetljive na laktozu. Zatim, kozje mleko u odnosu na kravlje u svom sastavu sadrži veći nivo vitamina (pogotovo vitamina B6), minerala (pogotovo kalcijuma), a niži nivo kalorija.
Pošto je blizu savršene hrane i lako varljivo ono je pogodno za ishranu beba neposredno nakon prestanka dojenja. Osim toga, kozje mleko je odlična namirnica za bebe i decu jer ne sadrži odredjenu vrstu proteina koji često izaziva alergijsku reakciju kod dece.
Kroz istoriju čovečanstva kozje mleko se preporučuje za jačanje imuniteta, lečenje i jačanje pluća, protiv tuberkuloze.
Kozje mleko može biti i dobar saveznik u borbi protiv stresa. Ono u sebi sadrzi vitamine B1, B2, B6 i B12 pa stoga jača i nervni sistem.
Narodna medicina kozje mleko preporučuje i osobama sa osetljivim želucem. Fine čestice koje se u njemu nalaze uglavnom neće škoditi ni osobama koje imaju problema sa jetrom.
S obzirom na to da koze jedu koru biljaka njihovo mleko je bogato silicijumom a to je mineral koji pozitivno utiče na kožu, kosu, nokte i nervni sistem.
Na kraju da ne zaboravimo i to da je kozji sir, takodje, moćno prirodno sredstvo za jačanje organizma i zaštitinik od mnogih bolesti.
Zbog svega ovoga, lekovita svojstva kozjeg mleka lako mogu, a i trebaju, primamiti i one osobe koje baš i ne vole njegov miris.

Izvor: kodren.com

Narodni lekovi protiv kašlja



Stari narodni lek protiv jakog kašlja

U šolju ključalog mleka ubaciti pola kašičice žalfije. Ostaviti da vri tačno tri minuta, a onda dodati čajnu kašičicu svinjske masti i pola čajne kašičice sode bikarbone. To sve promešati i piti malim gutljajima. Tokom dana se može popiti do tri šolje. Svaka porcija se priprema neposredno pre konzumiranja.

Recept protiv upornog suvog kašlja
Jednu pomarandžu sitno narezati zajedno sa korom (operite je vodom i soda bikarbonom), pospite šećerom i kuvajte trideset minuta. Uzimajte 1-2 kašike sirupa čim osetite napad kašlja.


Jabuke sa lukom protiv kašlja

Narendati jabuku i luk, dodati med sve treba da bude u jednakim količinama npr po 70 gr. Od ove mase uzimajte po jednu kašiku nekoliko puta na dan.


Sok od luka sa šećerom

Ako je kašalj uporan, očistite jednu glavicu crnog luka i pospite je kašikom šećera. Ocedite sok koji će se pojaviti i pijte po jednu kašiku tri puta na dan, dvadeset minuta pre jela. Možete napraviti i sok od luka sa medom , koji se pravi u razmeri 1;2, i piti ga po jednu čajnu kašičicu 3-4 puta na dan, 30-40 minuta pre jela.


Smokve sa mlekom protiv suvog kašlja

Odvar suvih smokava koji ste napravili od sto grama plodova i dve šolje vrele vode, držite na tihoj vatri još oko 15 minuta, a onda ostavite da stoji tri sata. Uzimajte po pola čaše 2-3 puta na dan ako imate suvi kašalj. Ako se radi o bronhitisu, isti ovakav odvar napravite na mleku.


Šerbet na starinski način

Jednu šoljicu šećera usuti u emajliranu šerpicu i staviti na tihu vatru. Kad se šećer istopi i dobije lepu zlatnomrku boju, usuti šoljicu-dve vode i smanjiti temperaturu. Mešati dok se karamelisani šećer sasvim ne rastopi. Dodati đumbira na vrh noža, kao i malo limunovog soka. Uzimati dve kašičice tri puta na dan.


Lovorov list protiv kašlja

•   150gr šećera
•   10 lista lovora
•   ½ vode
U pola litre vode dodati 150 gr šećera, kada provri dodati 10 lista lovora i kuvati još pola sata.  Izvaditi lovorov list, smešu staviti u teglicu ili šolju. Koristiti po potrebi.

6 tajni žena koje nikad nisu bolesne


Stiže nam sezona virusa, gripa i ostalih boleština koje ne želimo. A tako ih je jednostavno izbjeći!



Pitate se što je s onim ljudima koji nekako uvijek izbjegavaju dosadne prehlade? Kako to rade? Podaren im je neki nadnaravni imunitet? Pa, i ne baš. Tajna je u vrlo jednostavnim svakodnevnim navikama koji ih štite i održavaju zdravima.

Nevjerovatan recept travara iz Kine: Povratite izgubljeno zdravlje za tri mjeseca



Napitak od cvekle, šargarepe i jabuke eliminiše loše ćelije u organizmu i usporava njihov rast. Treba ga konzumirati tri mjeseca, a zdravlje se momentalno popravlja.
Za njegovu pripremu potrebno je:
  • pola veće ili jedna manja cvekla,
  • dvije šargarepe i
  • jedna jabuka.
Priprema napitka:
Isjeckati na kriške cveklu, šargarepe i jabuku. Uz pomoć sokovnika, iscjediti sok iz cvekle. Ostaviti da odstoji sat vremena u staklenoj čaši u frižideru. Nakon toga, dodati iscjeđen sok od šargarepe i jabuke. Konzumirati 30-40 minuta prije doručka.
Važno: Ne mješati sve komponente odjednom. Prvo se priprema sok od cvekle, koji mora da odstoji neko vrijeme u frižideru u otvorenom staklenom sudu. Na taj način se eliminišu neke štetne supstance cvekle, koje mogu izazvati mučninu, povraćanje, vrtoglavicu.
Kada ove supstance dođu u reakciju sa kiseonikom – gube svoja svojstva i ne izazivaju nuspojave.
Ovaj čudesan napitak je veoma efikasan kod sljedećih oboljenja:
  • Preventiva razvoja ćelija raka.
  • Sprečavanje oboljenja jetre, bubrega, pankreasa, kao i pomoć u izlečenju čira.
  • Ojačava imuni sistem, eliminiše toksine, poboljšava rad creva.
  • Eliminiše loš zadah iz usta.
  • Smanjuje menstrualne bolove.
  • Pojačava sadržaj eritrocita u krvi i smanjuje nivo holesterola.
  • Snižava pritisak i normalizuje stanje krvnih sudova.
  • Koristan je kod hipoterioze – tiroidne bolesti, uzrokovanom nedostatkom joda u organizmu.
  • Poboljšava ten i podmlađuje, koža postaje zdrava i blistava.
  • Veoma je efikasan za gubitak suvišnih kilograma.
  • Kontraindikacije: urolitijaza, dijabetes, bolesti gastrointestinalnog trakta, dijareja.

SMANJITE KALORIJE U TJESTENINI Za ovaj genijalni trik treba samo 15 minuta



Tjestenina je omiljeno jelo ili prilog širom svijeta, zbog svoje dostupnosti, cijene i osjećaja sitosti koji pruža. Ipak, dosta je kalorična, pa se preporučuje da je ne jedete često ukoliko želite sačuvati vitku liniju.

Koliko god ukusna bila, tjestenina je sama po sebi škrob, koji nije dobar za organizam. 100 grama tjestenine sadrži oko 390 kalorija, a većinu toga čini škrob, koji se u ljudskom organizmu pretvara u šećer, odnosno "skladišti" kao salo.

Ipak, naučnici imaju dobru vijest za sve ljubitelje tjestenine – postoji način da se smanji broj kalorija u njoj!

Sve što trebate učiniti je da je ne jedete odmah nakon kuhanja, već da je ohladite, pa ponovno zagrijete!

Ovo otkriće je zapravo samo slučajan zaključak do kojeg se došlo tokom eksperimenta u emisiji Trust Me, I’m a doctor (Vjeruj mi, ja sam doktor), koju emitira televizija BBC.

U njoj su ispitanicima davali tjesteninu, a nakon toga im mjerili razinu šećera u krvi svakih 15 minuta.
Oni koji su jeli svježe skuhanu tjesteninu imali su čak dvostruko veću razinu šećera u krvi, u odnosu na one koji su jeli iste količine tjestenine koja je prvo bila ohlađena, a potom podgrijana.

- Nakon ponovnog zagrijavanja, škrob u tjestenini se više ponaša kao onaj u mahunarkama, bananama ili zobi - istakao je doktor Chris van Tulleken, koji je i zaslužan za neobično, ali važno otkriće, prenosi Net.hr.

Drugim riječima, podgrijani ostaci ručka ili večere, barem kada je riječ o tjestenini, su puno zdravija opcija. Na taj način smanjuje se rizik od dijabetesa, ali i debljanja.

Peršun i kompot umiruju želudac



Osobama sa gastritisom preporučuje se jelovnik baziran na barenom mesu i povrću. Savetuje se šest-sedam manjih obroka dnevno. Izbegavajte testo, pohovanu hranu, usoljeno meso, a od povrća - paprike, rotkvu, pečurke...

PRVO pravilo ishrane kod hroničnog gastritisa je raznovrsna ishrana. To daje želucu veće mogućnosti da iz raznih sastojaka hrane uzme ono što je organizmu potrebno. Drugo osnovno pravilo su česti i mali obroci. Preporučuje se čak da se hrana podeli u šest do sedam obroka. Dobro bi bilo kad bi obroci bili u isto ili približno isto vreme svakog dana. To izgleda ovako: doručak, užina, ručak 1, ručak 2, užina, večera.

Gastroenterolozi, takođe, savetuju da treba jesti lagano i duže žvakati hranu. Želudac dobija usitnjenu hranu i nema velikog utroška mišićne snage želuca na mešanje i sitnjenje hrane.
Hranu je najbolje kuvati ili dinstati na malo ulja. Dobro je i da bude sitno iseckana, najbolje u obliku pirea. Ono što u svakom slučaju treba da se izbegava je presno povrće koje zbog čvrstine mehanički draži sluznicu želuca. Izuzetak su paradajz (bez kožice), zelena salata i svež kupus.
Kod gastritisa se često preporučuje pijenje mleka zbog njegovog neutrališućeg dejstva. Ni tu ne treba preterivati jer će velike količine mleka pokrenuti proces varenja i sekreciju želudačne kiseline.
IZBOR NAMIRNICA
* Žitarice - Poželjno je: tost, testenine, griz, pirinač. Ne preporučuje se: svež hleb bilo koje vrste, lisnata testa i testa koja sadrže kvasac.
* Mleko i mlečni proizvodi - Dozvoljeni su svi mlečni proizvodi od obranog mleka i sa malim procentom mlečne masti. Izbegavati punomasne sireve, pavlaku.
* Meso - Dozvoljena su sva nemasna mesa - piletina, teletina, junetina, najbolje kuvana, od prerađevina samo ćureća ili pileća prsa. Nisu dozvoljeni: svinjetina, meso divljači, sva dimljena ili usoljena mesa, pohovana, pržena.
* Jaja Treba izbegavati tvrdo kuvana i pržena jaja.
* Riba - Dozvoljene su sve nemasne bele ribe, a treba izbegavati rakove, školjke, lignje i druge plodove mora.
* Povrće Dozvoljeno: kuvano, na pari ili dinstano - krompir, spanać, blitva, cvekla, boranija, tikvice, šargarepa, karfiol, paradajz (bez kožice), zelena salata, svež kupus.
Nije dozvoljeno: sve ostalo sveže povrće, krastavci, rotkvice, luk, paprika, pečurke (trebalo bi ih izbegavati u bilo kom obliku), pržen krompir, i sve konzervirano povrće.
* Voće - Dozvoljeno: jabuke (bez kore, i najbolje rendane), breskve, kajsije, banane, sveže ceđeni voćni sokovi, naročito se dobro podnose voćni kompoti.
Treba izbegavati: nezrelo voće, orahe, bademe, smokve, trešnje, višnje, sve agrume.
* Pića - Poželjno je izbegavati alkohol, gazirano, kafu i sve što sadrži kofein u većim dozama, crni čaj.
Začini Izbegavati: biber, mlevenu ljutu papriku, sirće, senf, ren.
VRUĆE I HLADNO

Hladna i vruća jela, jako začinjenu i naročito kiselu hranu treba strogo izbegavati. Postoje začini kao što je peršun koji ima jako povoljan učinak na želudac. So je takođe dozvoljena i poželjna, ali s njom ne treba preterivati. Treba piti 1,5 litara tečnosti na dan. Najbolji izbor je obična voda, ali mogu i blagi čajevi, ili voda sa nekoliko kapi limuna.
PRIMER JELOVNIKA SVAKOG DANA
Za doručak pojedite dva dvopeka i namaz od nemasnog svežeg sira, popijte čaj od matičnjaka. Za međuobrok odaberite neki fermentisani mlečni proizvod i bananu.
PONEDELjAK
Ručak: miso supa sa algama i tofuom (150 g), kuvana blitva (100 g), kriška kukuruznog hleba, mleko
Večera: testenina (80 g) s piletinom (70 g), šargarepa sa cveklom (150 g), čaj od pomorandže sa cimetom
UTORAK
Ručak: rižoto sa tikvicama (150 g), kuvana piletina (100 g), puding od vanile, zeleni čaj
Večera: sir na gril-tiganju (100 g), zelena salata (150 g), kriška tosta, kefir
SREDA
Ručak: salata sa prosom, ćuretinom i ananasom (250 g), bareni karfiol (80 g), kolač od svežeg kravljeg siraj
Večera: uštipci od soje (150 g), salata (100 g), kukuruzni hleb (80 g), čaj od kamilice
ČETVRTAK
Ručak: salata od šargarepe i cvekle, barena teletina (100 g), frape sa jabukom
Večera: pastrmka na žaru (150 g), bareni spanać (80 g), kriška hleba, kefir
PETAK
Ručak: bakalar s krompirom (150 g), salata od šargarepe i celera (100 g), jedna kruška
Večera: kuvana šunka (80 g), mladi kravlji sir (100 g), kuvana artičoka (80 g), čaj od mente
SUBOTA
Ručak: supa od ćuretine (100 g), kuvana blitva (100 g), voćni kompot
Večera: salata od piletine, maslina i feta-sira (150 g), hleb sa semenkama od bundeve (80 g), poslastica sa medom
NEDELjA
Ručak: piletina u rerni (100 g), boranija sa pirinčem (120 g), kolač od šargarepe, zeleni čaj
Večera: povrće sa žara (100 g), mladi sir (70 g), belo pecivo sa susamom i suncokretovim semenkama (80 g), kompot

Izvor: novosti.rs

Ublažite glavobolju bez lekova



Mnogi pripadnici jačeg pola će na prvi bol u glavi zgrabiti lek i čekati da hemija učini svoje. Ali, ako vam nije pri ruci tableta ili ne želite da pijete lekove, postoje prirodni načini da olakšate bol.

Potrudite se da u kući uvek imate nešto od sledećih stvari: đumbir, led, esencijalna ulja.


Čaj od đumbira ćete napraviti tako što ćete dodati 3,4 kriške korena ove biljke u pola litra vode. Sačekajte da proključa, skinite sa ringle i ostavite da odstoji pola sata. Đumbir sprečava formiranje prostaglandina, koji su odgovorni za upalu.
Druga varijanta je da na čelo stavite led, jer sužava krvne sudove koji pritiskaju nervne završetke i uzrokuju bol. Da se ne biste ukvasili, prethodno umotajte led u peškir. Ako ste ostali bez leda, iskoristite smrznuto povrće iz zamrzivača.
Ulje ruzmarina može biti prva pomoć protiv glavobolje, jer deluje kao ibuprofen. Utrljajte nekoliko kapi na čelo i slepoočnice, nežno masirajte i sedite desetak minuta u tišini. Probajte i da potopite noge u vruću vodu, što će smanjiti pritisak u krvnim sudovima u glavi. Još bolji efekat dobićete ako u vodu stavite malo ulja lavande i duboko dišete za vreme tretmana.

ČUDOTVORNA MASKA ZA KOSU od jednog sastojka: Ubrzava rast, hidratizira i pomaže protiv peruti!




Ova jednostavna i povoljna maska oporavit će vašu kosu i dati joj zdrav sjaj.
Jogurt ima prirodna antigljivična i antibakterijska svojstva, a stimulira i kožu tjemena i ubrzava rast kose. On  također može biti savršeno rješenje u borbi protiv peruti i svraba. Iznimno je bogat proteinima pa tako i hidratizira i jača kosu.
Ova jednostavna i povoljna maska oporavit će vašu kosu i dati joj zdrav sjaj. Umasirajte jogurt u kosu i nanesite ga po cijeloj dužini. Ostavite da odstoji sat vremena, a  možete držati i duže. Isperite mlakom vodom te nakon toga nanesite šampon i operite kosu.
Ako želite svojoj kosi priuštiti proteinski tretman, pomiješajte malo jogurta i jedno jaje. Bjelanjak jača i učvršćuje kosu, dok ju žumanjak  hidratizira i daje joj sjaj. Smjesu nanesite isto kao i jogurt, ali nemojte držati duže od sat vremena (prevelika izloženost proteinima može oštetiti kosu). Isperite mlakom vodom i zatim operite kosu.

Izvor: dnevno.hr

Blagodeti čaja


Priča o čaju počinje u Kini 2737. godine pre naše ere. Legenda kaže da je car Šen Nung, šetajući se jednog dana, zastao da se odmori ispod nekog drveta i prokuva vodu za piće. U tom momentu, povetarac je protresao granje drveta koje je bilo iznad njega i nekoliko listova je upalo u ključajuću vodu, dajući joj prijatnu boju i ukus.
Caru se novi napitak toliko svideo da je ponovo napunio svoju šolju. Biljka pod kojom je sedeo je bilo divlje drvo čaja. Tako je nastao čaj.
Čaj je u Evropu  prenet u XVII veku i to prvo u Holandiju 1610. godine, a zatim u Francusku i Englesku. U početku rezervisan samo za princeze, postao je cenjen u visokom društvu, tako da su kafedžinice ubrzo promenile ime u čajdžinice.
Danas je čaj drugo piće po konzumaciji u svetu, nakon vode, a podjednako se pije topao, ledeni, biljni, uz dodatak arome, šećera, mleka, meda...Jedna šoljica sadrži otprilike 40 mg kofeina (gotovo upola manje od kafe), no nivo zapravo zavisi od pripreme i vrste.
Danas je, međutim, dostupan i čaj bez kofeina. Za razliku od zemalja u kojima je to deo rituala i tradicije, kod nas ljudi pribegavaju upotrei čajeva pre svega u terapijskesvrhe. Pa ipak, da biste iskoristili svu lekovitost i delotvornost, važno je voditi računa o sledećim stvarima: voda za pripremu čaja treba da bude meka.
Poželjno je da posuda u kojoj se kuva bude emajlirana, vatrostalna ili staklena, ali najvažnije je da bude potpuno ispravna i zatvorena. Posuda sa skuvanim čajem treba poklopljena da odstoji određeno vreme zbog ekstrakcije, što zavisi od vrste čaja, tj. biljke. Lekovite čajeve ne treba zaslađivati, jer im se na taj način smanjuju korisna svojstva.
Čaj koji pijete u terapijske svrhe zavisi od prirode oboljenja. Ipak, trebalo bi ih uzimati uz savet lekara i voditi  računa o delotvornosti određenih biljaka. Evo kratkog pregleda čemu koja biljka pomaže.
Čaj od nane: nana sadrži eterično ulje, flavonide, gorke sastojke itd, a sve to doprinosi otklanjanju raznih tegoba u probavnom traktu. Čaj od nane, osim toga, olakšava i izlučivanje žuči.
Čaj od šipka: zbog sastojaka koje sadrži (niacin, karotin, tanin, voćnu kiselinu, vitamine B2, K, mineralne sastojke i aromatska jedinjenja), šipak deluje okrepljujuće. Čaj od šipka kuva se na temperaturi  do 60 stepeni, može da stoji i do 24 časa, a može se piti i hladan.
Čaj od kamilice: kamilica deluje umirujuće na organizam. Ublažava upale, grčeve u probavnom traktu, a veoma često se koristi i za obloge.
Čaj od žalfije: treba ga kuvati tako što se sadržaj ostavi u provreloj vodi, poklopljen, da odstoji desetak minuta, a zatim se procedi. Zaslađen i topao čaj od žalfije koristi se prilikom upala želuca, žuči i mokraćnih kanala. Nezaslađen čaj od žalfije dobar je za dezinfekciju i ispiranje usne duplje i grla.
Čaj od sleza: koren sleza sadrži najviše sluzi, skroba, pektina i šećera. Olakšava iskašljavanje, bilo da se pije ili koristi za natapanje obloga.
Čaj od lipe: kao i čaj od sleza, može poslužiti u borbi protiv kašlja, ali podstiče i preznojavanje, pa je koristan pri lečenju gripa ili nazeba.    

(izvor:LISA)

Sirup za jak imunitet



U najhladnijem dijelu godine nerijetko nam oslabi imunitet te postajemo podložni sezonskim bolestima. Od šačice prirodnih sastojaka koje najvjerojatnije imate kod kuće možete napraviti sirup, koji na stranici Healthy food house nazivaju prirodnim antibiotikom. 
Okus mu je snažan, takvo mu je i djelovanje pa ćete zahvaljujući njemu odolijevati bolestima, a ako ste se već razboljeli, brže ćete ozdraviti.

U staklenu posudu stavite (navedenim redoslijedom):

- 1 zgnječeni češanj češnjaka
- 2 žlice mljevenog đumbira ili 1 žlicu sitno naribanog korijena đumbira
- ½ žlice mljevenih čili papričica ili ½ žličice mljevenih kajenskih papričica (tzv. kajenskog papra)

- ½ žlice mljevenog cimeta
- 1 dl svježe iscijeđenoga limunova soka
- 2 žlice meda

Najprije pomiješajte sve sastojke osim meda, a zatim umiješajte i med. Ostavite 3 sata na sobnoj temperaturi, a nakon toga mješavinu u dobro zatvorenoj staklenoj posudi držite u hladnjaku.

Za jačanje imuniteta na dan uzmite žlicu sirupa ujutro, i to natašte. Ako ste već prehlađeni, po žlicu sirupa uzimajte triput na dan prije jela. Nakon toga možete pojesti naranču da ublaži okus koji će vam ostati u ustima te vam osigura dodatnu dozu vitamina C.



Izvor: centarzdravlja.hr

Laneno ulje - dobrobiti za zdravlje




Danas se laneno seme i ulje od lanenog semena mogu naći u većini supermarketa i prodavnicama zdrave hrane, a oni pružaju brojne zdravstvene beneficije.

Umanjuje dejstvo estrogena i smanjuje rizik od karcinoma dojke i jajnika. Povoljno deluje na rad srca i krvnih sudova. Pomaže lečenje upalnih procesa. Stabilizuje nivo šećera u krvi. Smanjuje nivo holesterola. Jača imunitet, posebno za vreme trudnoće. Pomaže pri lečenju ekcema i psorijaze. Blagotvorno deluje na rad debelog creva i prostate.

Čaj od đumbira




Čaj od đumbira je ukusan, egzotičan, pikantan, a djelovanje đumbira je blagotvorno za organizam. Može se piti topao ili ohlađen. Ovaj blagotvorni napitak preporučljivo je piti u dozi pola litre (dvije šalice)  dnevno. Ako ga se pije kao lijek u bolesti onda se doza treba pojačati.
Đumbir se koristi kao lijek za suho grlo, prehladu, probavne tegobe, vrtoglavicu i migrenu.

Đumbir kao začin i lijek



Đumbir (eng. Ginger) ima vrlo specifičnu, vatrenu i oštru aromu. Njegov miris će mnoge asocirati na azijsku kuhinju. Za to postoji dobar razlog, đumbir je jedna od najzastupljenijih namirnica u indijskoj i većini ostalih azijskih kuhinja.
Dva su glavna razloga zbog kojih je đumbir toliko popularan u prehrani. Prvi je specifičan okus zbog kojega ga mnogi obožavaju (a neki izbjegavaju). Drugi razlog je taj da je đumbir jedan od najranije otkrivenih biljnih lijekova u ljudskoj povijesti. Poznato je da je uzgajan jako davno, još prije 3 000 godina. Ljekovitost đumbira je višestruka.

Sok od mrkve i jabuke



Mrkva nam daje energiju, otklanja umor, a jabuka pomaže u kontroliranju tjelesne težine, tlaka i kolesterola. Mrkva i jabuka zajedno djeluju kao snažan antioksidans i pročišćivač organizma.



Sastojci

- 100 ml soka od mrkve
- 100 ml soka od jabuke
- 2 žlice narančina soka



Priprema
  1. U sokovniku pripremite sok od mrkve i jabuke. 
  2. Iscijeđenom soku dodajte narančin sok.


Posluživanje

Napitak odmah poslužite i konzumirajte.

Savjet
Ukoliko nemate sokovnik, za pripremu ovih sokova upotrijebite svježu mrkvu i jabuku: naribajte ih, stavite u gazu i istisnite sok.


Izvor: coolinarika.com

Osvježenje koje jača imunitet!


Smoothie od cikle i jagoda




SASTOJCI

- 1.5 šalica vode

- 1 mrkva

- 1/2 cikle

- 1/4 šalice indijskih oraščića

- 1 datulja

- 12 jagoda


Priprema

Sve sastojke stavite u blender i dobro izmiješajte.


Izvor: centarzdravlja.hr

Sok koji topi kilograme i jača imunitet




Ovakvi sokovi posebno se savjetuju ljudima koji imaju problema s viškom kilograma.


Sastojci

- 5 većih listova kelja, očišćenih 

- 1 cijeli limun, oguljen 

- 1 veća jabuka, očišćena i nasjeckana 

- oko 2,5 cm svježeg đumbira 

- nekoliko listova svježe metvice
Priprema
Sve sastojke stavite u blender i dolijte oko 120 ml hladne vode. Prvo pulsirajte dok se sve ne samelje, a onda pustite par minuta da se sve stopi kao sok.


Izvor:centarzdravlja.hr

Liječenje srčane kapi prirodnim putem


Bolest nastaje kao posljedica potpunoga prekida krvotoka u jednoj grani koronarke, ili njezina začepljenja. Kod srčane kapi ili infarkta u predjelu srca osjeti se snažna, iznenadna i dugotrajna bol.


Ona traje najmanje pola sata a kadšto i po nekoliko sati, za razliku od boli kod angine pektoris, koja traje do 5 minuta. Za bolesnika su najopasnija prva 24 sata. Onaj dio srca koji nije dobivao krv, propada i umire. Na mjestu izumrlog dijela stvara se ožiljak što slijedi otprilike 6 tjedana nakon udara. Tek tada bolesnik smije ustati.